Monday, May 25, 2015

CARA YANG BETUL CAIRKAN COKLAT COMPOUND

Siapa pernah buat cara begini untuk cairkan coklat?? caranya: dengan panaskan air dalam periuk dan bila mendidih, anda letak mangkuk coklat di atas periuk tersebut dan cairkan ketika api masih on lagi..

Tahukah anda, cara tu sebenarnya salah..  teknik tu digunakan kalau kita guna coklat masakan je.. tapi kalau kita guna coklat compound.. tak boleh buat begitu..

Cara untuk cairkan coklat compound ni lain sikit sebab suhu tak boleh tinggi sangat.. caranya begini..

Peralatan yang diperlukan:
Termos
Mangkuk aluminium
Spatula plastik
Acuan coklat
Piping bag
Tuala untuk mengelap

Cara-cara :
1.  Potong coklat susu dan coklat gelap kecil2 supaya senang cair.
2.  Masukkan air panas ke dalam termos, pastikan tidak menyentuh dasar mangkuk alum apabila di letakkan.  Letakkan mangkuk alum di atas termos berisi air panas.
3.  Masukkan potongan coklat, biarkan selama 10 minit hingga bahagian bawah coklat mencair.
4.  Gunakan spatula plastik dan kacau coklat hingga mencair sepenuhnya.  Angkat dan lap bahagian bawah mangkuk supaya air tidak menitik ke dalam coklat apabila di tuang ke dalam piping bag.
5.  Ikat bahagian atas piping bag dan gunting sedikit muncungnya.  Picit separuh coklat ke dalam acuan.

Tak susahkan.. tekstur coklat pun cantik je tau.. cuba lah..


No comments:

Post a Comment

Popular Posts