Friday, August 26, 2016

POTASSIUM SORBATE BAHAYA JIKA BERLEBIHAN

TERKEJUT!!!
BAHAYA kot!!
Mmg patut Chef Poji marah..

Sebelum tu nak bagitau dulu.. Potassium Sorbate tu adalah bahan yg nak bagi kek kita tahan lama.. 

Ni sy share dari fb Chef Poji..

"360gm tepung gandum..?
1sdk Potassium sorbate?

400gm tepung gandum?
1sdk Potassium sorbate?

INI RESEPI SIAPA NI?
Ini nak BUNUH orang namanya...
Kalau x tau kesan buruk Potassium sorbate jangan guna. Tak perlu berlagak pandai..

10mg Potassium sorbate adalah untuk 1KILOGRAM TEPUNG 

Anda akan mati dengan cepat akibat kerosakkan buah pinggang. Kalau ko nak mati sorang aku tak kisah tapi jangan libatkan orang lain..

Memang patut kena report kementerian kesihatan ni...."

Begitulah bahayanye bahan tersebut..

Ya Allah.. Agak2 dah ramai ke yg dah cuba resepi ni?? Syukur saya dipertemukan dgn mereka2 yg pakar dlm penggunaan bahan membuat kek & biskut..

Klau ada kwn2 yg nak follow fb Chef Poji boleh ke fb dia ye.. banyak tips dan ilmu yang dikongsi oleh beliau..

Saturday, August 6, 2016

GANACHE SEBIJI KEK

Lagi cerita ttg cream kek.. jom layan..

Utk sebiji kek, 
300 g coklat masakan
150 ml whipping dairy cream
2 sudu besar butter

Masak double boiled sampai semua cair.  Sejukkan.. Dah boleh terus guna.

Klau nak lagi sedap..lepa kek dgn fresh cream dulu.. lpstu baru letak ganache..

BUTTERCREAM SEDAP by CHEF POJI

Selalu sangat bila buat buttercream, buttercream ni cepat lembikkan.. Smlm sy dapat resepi dari Chef Poji beserta beberapa tips.. Punya takut hilang, tu sy simpan sini dulu hehe.. nanti senang cari.. Resepi ni sy penah guna sebelum ni.. memang sedap..

Resepi:
500g krimwell
250g shortening
400g gula aising

*utk 2 biji kek..

Tambahlah perisa 🍓 ke..honeydew ke.. Mmg sedap sgt..

Tips:
Bagi kita yg tak mahir guna buttercream ni, haba kat tgn kene jaga.. so jgn letak penuh2 dlm plastik aising tu.. buh sikit2.. nanti tambah lagi.. dan lagi k..

Tuesday, June 28, 2016

RESEPI CONFLAKES COKLAT SEDAP

Hari ni, sy nak share resepi CONFLAKES COKLAT

Sesedap nama .. senang dibuat dan sekejap je hilang dari pandangan sebab sedap sgt.. macam makan coklat bertih kandos tu.. dengan resepi kat bwh ni sy dapat dlm 150 biji.. alhamdulillah rezeki anak2.. modal dlm rm30 je tau.. cuba lah..

Bahan2nye..
Conflakes size 250gm + 50gm tu 2 kotak = 600gm
Milk coklat bar Beryl's 500gm
Dark coklat bar Beryl's 250gm
2 sb marjerin

Cara buat..
1. Cairkan coklat secara double boil
2. Buh marjerin
3. Kacau rata.. dah cair sekata, angkat..
4. Ramas conflake bagi hancur sikit
5. Masukkan conflake ke dalam coklat, kacau sekata..
6. Masukkan dalam paper cup & tabur hiasan
Siappp..

Popular Posts