Saturday, June 20, 2015

SAMPRIT DAHLIA PALING SEDAP


Sape suka samprit angkat tangan? hihi..hari ni baru 3 Ramadhan tapi sy dah mula mengumpul resepi-resepi biskut yang sedap.. hajat hati nak buat nanti.. hari ni nak share resepi Samprit Dahlia.. resepi ni saya ambil ari fb seorang teman.. sungguh baik dan pemurah penyumbang resepi ni.. segala tips semua di ajar satu persatu.. semoga tuan punya resepi dimurahkan rezeki dan diberi kesihatan yang baik hendaknya.. Aamiin.. Dari Dapur Amatur terima kasih sis.. sy panjangkan ilmu sis di sini ye.. Pada yg dah cuba smua ckp samprit ni rangup di luar, tp melt in your mouth gituu...tak sabar kan nak cuba buat hihi..

Jom kita semak bahan-bahannya..

SAMPRIT DAHLIA
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
250g buttercup
50g gula castor
120g susu pekat manis
400g tepung jagung
30g tepung castard
1 sudu teh esen vanilla

Cara-caranya:
 1. Masukkn butter dn gula ke dlm mangkuk mixer. Pukul sebati.
2. Masukkn susu dn esen vanilla. Pukul sebati.
3. Ayak tepung jagung bersama tepung kastard dn masukkn ke dlm adunan. Gaul dgn tangan hingga jd doh... dn doh ni SANGAT LEMBUT ye... Klau doh yg trhasil keras, maknanya smpai kt sini pun step dh tak betul... (pastikn sukatan betul)
4. Bahagikn doh kpd 2 bhgn. Biar 1 bhgn dgn wrna asal. Letakkn warna kesukaan dlm 1 bhgn lg... sentiasa ttp doh dgn kain lembab supaya doh x keras.
5. Blh lah di tekan ats dulang yg tlh d gris.
6. Bakar suhu 160°c selama 15 - 20 mnt ikut kesesuaian oven masing2. Guna api ats dn bwh yee...

 Keluarkn buttrcup dr peti ais... sy potong2 supaya senang nnti nk uli. 
Biar sekejap smpai dia lembut sikit... tp jgn smpai lembik yee...

 Pukul bttrcup dgn gula smpai kembang... 
kemudian masukkn susu dn esen vanilla... pukul lg hingga sebati.

 Macam ni rupa doh kita yee...
Lps tu blh lah nk masukkn tepung plak...

 Ayak tepung jagung bersama tepung kastard dn masukkn ke dlm adunan. 
Sampai tahap ni gaul dgn tangan je yee... 
x payah mixer bagai. Karang bertepung satu rumah...

 Doh kasar dn berketul2 mcm ni trhasil..
Terus uli lg...

 Sampai la doh kita sebati mcm ni...
So skrg, doh dh ready utk diwarnakan. 
Bahagi kpd 2 bhgn dn warna la ikut warna kegemaran masing2

 Sentiasa letak doh sis2 dlm bekas dn ttup dgn towel LEMBAB...  
bukan towel basah ye... Ni supaya doh tak cepat mengeras..

 Bila dah warnakan doh... 
ambil sedikit dr setiap warna dn masukkn dlm acuan.

 Ini acuan yg sy guna...
Nk guna acuan apa2 pn x kisah yee...

 Terap samprit dlm dulang yg dh di gris...
Kekalkan jarak dn saiz bunga yee... 
Klau jd x lawa, blh amek dn masukkn blk dlm acu dn tekan semula...

 Dah siap terap... blh lah letak nandek kt tgh tu... 
disbb kn ini smprit modern, sy letak manik silver... x guna ceri merah...
Pastu, rehatkan bwh kipas utk 30 - 60 mnt... lebih pn xpe..


TIPS dan SOALAN2 yg biasa DITANYA...

SOALAN : Kenapa pkai buttercup? Apa lg jenis mentega yg blh guna? Blh x pakai margerin biasa?
Jawapan : Blh pakai ANCHOR utk rasa yg lbh sedap. Kalau utk jual biasanya pkai buttercup sbb lbh murah dn rasanya masih sedap... Jgn pakai margerin biasa, nnti rasa dia lari.
Tips : Bila keluarkn butter dr peti ais, rehatkn di luar sekejap supaya buttr kita lembut sikit (tp masih dlm suhu sejuk) Kemudian br gunakan.

SOALAN : Dlm resepi x pakai telur? Kenapa?
Jawapan : Dlm resepi ni x pakai TELUR... saya ulang, TAK PAKAI TELUR... sbb telur akn menyebabkn kuih samprit jd sgt gebu dan lerai... samprit kita akn mengembang dn terpenyek bila dibakar dn hilanglah kelopak bunganya...

SOALAN : Tak payah letak tepung gandum ke? Resepi lain guna tepung gandum.
Jawapan : Dlm resepi ni juga TAK PAKAI TEPUNG GANDUM. Kenapa? Dah mmg resepinya begitu... hehee... inilah yg dinamakn resepi, betul tak?
Tips : tepung gandum akn buatkn samprit keras bila sejuk... dn rasanya mcm tepung jee...

SOALAN : Susahnya nk tekan samprit. Nk patah jari rasanya, nk buat mcmana ye?
Jawapan : Sebaik sj doh siap diadun, SEGERA tekan guna acuan ketika doh masih lembut.
Tips : Sentiasa ttup doh supaya x keras. Adunan mudah mengeras klau trdedah pd angin. Klau doh keras dn susah nk tekan, blh masukkn 1 - 2 sudu susu full cream (susu kotak) dan uli sebati.

SOALAN : Kenapa samprit saya jd kembang, kelopak jatuh, terpenyek bunganya bila dh bakar?
Jawapan : REHATkn dulu samprit yg dh ditekan. Jgn trs bakar. Saya akan biarkn bwh kipas utk 1/2 jam hingga 1 jam sblm dibakar.... biar dia rehat lama2 pon xpe... lg lama samprit kita trdedah pd angin, ia akn jd lbh keras dn kelopak bunga samprit kita nnti akn lbh 'TEGUH'... xde la kelopaknya terpenyek bila dibakar. Tp jgn risau... bila dh dibakar nnti, samprit kita akn jd rangup, gebu dn cair dlm mulut.
Klau nk samprit kita cantik, kena la maintain saiz sentiasa yee...

SOALAN : Dah ikut tips di ats tp samprit sy ttp kembang lps dibakar. Macam mana ye?
Jawapan : Kalau setakat kembang sikit tu biasa la sis... Sy buat pn kembang gak sikit.
Tapi mungkin juga ada masalah dgn SUHU masa bakar.
Cuba fahami karenah OVEN masing2... klau sblm ni sis pkai suhu 160 tp samprit masih kembang, cuba kurangkn ke 150 dn tambah masa mmbakar lg 5 mnt...
Klau sblm ni sis menggunakan rak yg bwh, kali ni cuba gunakan rak tgh oven tu...

SOALAN : Saya xde acuan macam tu. Blh guna acuan lain?
Jawapan : Boleh je sis, sbb acuan x mmpengaruhi rasa... cuma mmpengaruhi mata jee... Sy guna acuan ni sbb mmbentuk kelopak yg cantik.
Acuan ni sy beli kt kdai brg2 kek. Kat pasaraya sy x pasti ada ke tak.

SOALAN : Ada antara bahan2 ni yg sy x ada... blh tak sy ganti? Sy taknak guna susu, nk guna gula sj... Sy xde tepung castard, sy ganti dgn tepung lain?
JAwapan : Soalan nk minta menderhaka pd resepi ni yg paling sy lemah nie...
Jawab sy senang je.... Kalau x cukup brg, jgn buat! Pegi beli brg dulu...
Klau x suka itu, x suka ini dn nk ganti dgn bhn lain... jwbnya senang, cari resepi lain jgn guna resepi ni...

Selamat Mencuba!!

7 comments:

  1. Sy nak tny kat mna belia acuan tekan yg besar mcm tu...sy cari tak jumpa

    ReplyDelete
  2. Saya suka betul bahagian soal jawab tu..bab derhaka tu memang kelakar..hehehe

    ReplyDelete
  3. Soalan paling last tu best. Hahaha... Jangan menderhaka pada resepi hokey!

    ReplyDelete
  4. masuk kali ni, dah yang ke 25 kali saya buat kuih ni ni. memang betul betul iku resepi dah petua yg diajar kat cni. cun menjadi.

    first time bake, ada mistake skit.. kerenah oven..^ ^ lepas tu.. cantikkkk..


    kuih ni yang menjadi favourite saya ketika berumur 6 tahun , hingga lah sekarang. tak akan jemu.

    ReplyDelete
  5. Guna marjerin blh tk sis,tepi bila bakar dia cair..tk jdi bentuk.

    ReplyDelete

Popular Posts