Sunday, November 4, 2012

Nasi Dagang Terengganu


Fuh fuh fuh.. berhabuk rasanya blog saya ni tak dijengah.. banyak dah gambar2 dan resepi yang menunggu giliran nak diupdatekan.. hampir 2 minggu saya sekeluarga balik kampung mil.. masa kat rumah mil, berukben saya sangat2 lah menyedihkan serbisnye.. terpaksalah saya pendam perasaan yang membuak2 nak update itu ini kat sini.. cehhh ayat kikiki... oklah xmo cakap banyak.. jom kita tengok resepi nasi dagang terengganu ni.. kalau nasi dagang kelantan kaler coklat2 sikit tapi yang ni kaler putih jer..

Bahan A
  • 4 cawan beras siam wangi ]
  • 1 1/2 cawan beras pulut    ] (rendam sekurangnya2 4 jam)
 Bahan B:
  • 10 biji bawang merah - di mayang 
  • 2 inci halia - dimayang  
  • 1500 ml santan  
  • 2 camca besar halba 
  • 1 camca teh garam 
  • ½ camca teh gula

Cara Membuatnya:

  • Campur, bersihkan dan rendam beras dahulu selama 4-5 jam. 
  • Kemudian kukus hingga hampir masak,  
  • Bila hampir masak, keluarkan ke dalam mangkuk besar,  
  • Gaul bersama campuran bahan B iaitu halba, santan, bawang merah dan halia yang telah dimayang, garam dan sedikit gula, gaul lagi sehingga sebati.. biarkan seketika dalam 5 minit dan kemudian kukus semula hingga masak.

No comments:

Post a Comment

Popular Posts