Wednesday, November 21, 2012

Kembong Masak Kuning

Saya masak Kembong Masak Kuning ni semalam.. dah lama tak masak kuning.. kat rumah mak saya masakan ni juga dikenali dengan nama Kembong Masak Air atau Kembong Masak Pindang.. ikut suka lah nak panggil nama apa hihi.. masaknya sangat2 lah mudah.. rasanya pun sedap.. leh wat menu diet tau.. ialah mana ada guna santan.. cuma air jer..

Nak cuba? jom semak resepi k..


 Bahan-bahan:
5 ekor ikan kembong
(cuci dengan air asam keping)

2 inci halia*
2 inci lengkuas*
2 batang serai*
2 ulas bawang puti* (*ketuk-ketuk jer)

5 biji bawang merah
10 biji cili api
3 keping asam keping
1 helai dun kunyit - carik2 jer
1 sudu teh serbuk kunyit
Air secukupnya

Cara membuatnya:
  1. Tumbuk cili api dengan bawang merah sampai lumat.Masukkan ke dalam periuk.
  2. Masukkan semua bahan-bahan di atas kecuali ikan dan masukkan air anggaran 300ml ke dalam periuk tadi.
  3. Masak sehingga mendidih dan baru masukkan ikan kembung yang telah diperap asam keping tadi.
  4. Tambah air jika kurang.. tahap air ikut kehendak masing2.. tapi jangan lebih dari 3/4 paras ikan tadi.. nanti cair pula rasa gulainya.
  5. Biarkan mendidih seketika dan tambah garam secukupnya dan sedikit bahan perasa (secubit shj)
Senang jer kan.. Selamat Mencuba!

No comments:

Post a Comment

Popular Posts