Wednesday, March 2, 2016

CHEESEKUT LELEH STEP BY STEP

Wahh.. Jap Jap.. Sapu sawang dulu hehe.. Ok dahh..
Jom kita hari ni mencuba resepi dari Cikgu popular Cikgu Ina.. Semoga bertambah rezeki Cikgu ye.. Sy pjgkan resepinye di sini ye Cikgu..
Yummyy!! 

Yummy!!!
 
Bahan-bahannya:
1 peket biskut deluxe cracker sayuran (MESTI JENAMA NI & PERASA NI baru sedap)
1 cawan susu cair @ susu kotak (susu kotak lagi sedap)
1/2 cawan susu pekat (nak manis boleh tambah lagi)
1 tiub 250g tatura cream cheese
1/4 cawan whipping cream dairy
Sedikit esen vanila

Caranya..
Masukkan bahan cecair dulu.. susu kotak + susu pekat + whipping cream + esen vanila
Kemudian masukkan cream cheese .. Blend sebati..
Siap.. skrg kita susun lapis lapis seperti gambar kat bawah ni ye..
 
ok.. susun biskut cam gini.. kalau untuk jual kata cikgu ina, 
boleh susun terus dalam bekas kek tu.. senang nak bawak..
 
Dah susun biskut.. tuang adunan tadi memenuhi permukaan biskut..
 
Susun lagi dan tekan-tekan sikit

Tuang lapisan seterusnya.. ulang sampai beberapa lapisan yang dikehendaki.. sejukkan semalaman dalam peti ais..
 
 
 Esok nak makan, baru ambik milo atau horlick tapis kan sekitar permukaan cheesekut tadi..

 
haa..macam ni..
 
Hiaskan..
 
Potong.. wahh cheese leleh yang sedap dan senang hehe.. 

INFO PENTING hihi..
size bekas/ dulang 8 x 8
dapat 4 layer
harga jual.. rm35 sebekas
 

2 comments:

Popular Posts