Monday, December 17, 2012

Nasi Beriani Daging

Dah menjadi kebiasaan saya bila balik rumah mertua.. pasti ada menu special yang akan kami masak bersama.. kali ni kami masak Nasi Beriani Daging bersama dengan Dalca Daging Baling .. hurmmm sedap hihi..


Nasi Beriani Daging
4 pot beras basmathi - basuh dan toskan
1kilo daging - batang pinang

Bahan rempah wangi
2 batang kulit kayu manis
4 biji bunga lawang
3 biji cengkih
4 biji buah pelaga


Bahan-bahan rempah beriani:
4 sudu besar rempah beriani
1/2 sudu cili serbuk
4 ulas bawang putih - tumbuk halus
2 inci halia - tumbuk halus
4 biji bawang merah - hiris
2 biji tomato - potong dadu
3 biji cili hijau - potong kecil2
1 cawan yogurt - kalau xde boleh gantikan dgn 1 cawan susu cair + 1 sudu perahan lemon
2 tangkai daun ketumbar
2 sudu minyak sapi
3 sudu mentega
3 sudu minyak zaiton


Cara memasak daging beriani:
  1. Panas kan periuk dan masukkan minyak sapi, mentega dan minyak zaiton.
  2. Tumis rempah wangi hingga naik bau.
  3. Masukkan halia, bawang merah dan bawang putih yang telah ditumbuk halus. Tumis seketika.
  4. Masukkan rempah beriani dan serbuk cili yang dah dipeskan (dicampurkan sedikit air).
  5. Tumis rempah hingga naik minyak.
  6. Masukkan daging, tomato dan cili merah, yogurt dan daun ketumbar. Masak hingga daging empuk. Tak perlu letak air sebab daging akan keluarkan airnya sendiri.
  7. Sementara menunggu daging empuk dan menjadi pekat, sediakan periuk untuk masak nasi pula.
  8.  Bila pekat, masukkan garam dan sedikit gula.

Cara memasak nasi beriani:
  1. Masukkan beras yang dibasuh tadi ke dalam periuk nasi elektrik. Masukkan 4 pot air juga. Sama banyak dengan sukatan beras tadi. Masak hingga 3/4 masak.
  2. Bila nasi dah masak, masukkan nasi ke dalam periuk yang lain dan berselangkan dengan rempah daging yang dah pekat tadi. Nasi, daging beriani, nasi, daging beriani dan nasi kembali paling atas.
  3. Titiskan beberapa titis pewarna kuning.
  4. Taburkan kismis dan gajus.
  5. Masak semula nasi tadi hingga betul2 masak. 
  6. Gemburkan nasi perlahan-lahan agar kesemua nasi bercampur dengan rempah daging tadi. Masak lagi dalam 5 minit. Taburkan bawang goreng ke atas nasi tersebut dan boleh dihidangkan.




2 comments:

  1. Salam kenal dear.

    Boleh cuba ni masak esok tengahari. Bab masak daging memang hubby suka. Minta copy resepinya ye ^^

    ReplyDelete
  2. Susahnya... aku ingat ke senang je...

    ReplyDelete

Popular Posts