Wednesday, October 10, 2012

Buttercream Kakita Masam Manis

Resepi ni saya copy dari blog kak ita.. blog Masam Manis.. saya asingkan dari resepi keknya sebab senang pada saya nak rujuk bila nak buat buttercream nanti.. 
 
Kak Ita cadangkan, kalau nak buat cream yang tahan lama macam kita nak buat hantaran dan tak mau dia cepat cair dalam perjalanan cuba resepi ni..

BUTTERCREAM

80 gm butter
250 gm creamwell
1/2 cawan icing sugar
1/4 cawan golden sirap

Potong butter kiub. Satukan butter bersama cream wel dan pukul hingga kembang dan putih
Icing sugar di ayak. Masukkan icing sugar dan golden sirap ke dalam butter yg telah dipukul kembang tadi. Gaul rata semua bahan ini dengan menggunakan spatula aje hingga bercampur sebati.
Kemudian bolehlah di letakkan pewarna mengikut warna pilihan.
Masukkan butter cream dalam piping bag dengan nozel pilihan dan bolehlah paip kan pada kek.

No comments:

Post a Comment

Popular Posts