So bila sebut jer kek batik ni pasti terbayang biskut meri ngan coklat n milo.. fuhhhh yummy... tadi masa jalan2 kat blog kakzue semanis gula, tercari resepi kek batik kat situ.. wah kakzue buat kek batik kekacang.. yess!!! kek batik almond nibs.. saya tak ikut sangat bahan-bahan yang kakzue guna sebab saya ejas ikut kemanisan yang saya nak.. tanpa tangguh2, operasi pun dimulakan.. hinggalah jam menunjukkan kol 5.08 minit pagi.. siap untuk dibekukan..
Jom semak bahan-bahannya:
Bahan A:
1 bungkus biskut merie ~ perisa kopi
100 gm almond nibs
Bahan B:
250 gm dark coklat compound beryl's
50 gm milk coklat compound beryl's
1/2 cawan milo
1 1/2 cawan susu cair
100 gm butter
1/4 cawan gula perang
Cara membuatnya:
- cairkan secara double boiler kesemua bahan2 B. Bila dah cair, tutup api dan masukkan 50gm almond nibs ke dalam bancuhan coklat tadi. Kacau rata.
- masukkan biskut merie yang dah dipatah2kan.. gaul sebati.
- dalam loyang yang dilapik dengan alluminium foil, taburkan sedikit almond nibs.. dan baru tuangkan adunan biskut merie tersebut ke dalam loyang..
- tekan adunan hingga mampat.. dan akhir sekali, tabur baki almond nibs yang ada.. dan bekukan sekuranang2nya 4 jam..
tadaaaa.... kek batik badam yang dah beku.. rupa batiknya kurang menyerlahkan.. ni disebabkan saya guna biskut merie kaler coklat perisa kopi.. tapi rasanya memang terbaik! :D
No comments:
Post a Comment