Monday, October 22, 2012

Kek Batik Badam

Takde keja.. tu lah dia.. orang malam tidur, awak dok mengodek kat dapur.. yerlah.. si twin adik takmo tidur.. karang sat sat dia meniarap pastu nangis.. dari pening paler dok tidur macamtu lebih baik saya gi masuk dapur wat sesuatu.. intai2 bahan2 pun ada, hurmm apa lagi.. dah lama dah nak buat.. tapi sebab pikirkan nanti manis sangat (sebab pernah rasa dari seorang teman) tu yang asik tertangguh tu.. nak repair resepi orang ni nak kena ada mood.. karang jadi tak sedap pulak.. baru naya kan hihi..

So bila sebut jer kek batik ni pasti terbayang biskut meri ngan coklat n milo.. fuhhhh yummy... tadi masa jalan2 kat blog kakzue semanis gula, tercari resepi kek batik kat situ.. wah kakzue buat kek batik kekacang.. yess!!! kek batik almond nibs.. saya tak ikut sangat bahan-bahan yang kakzue guna sebab saya ejas ikut kemanisan yang saya nak.. tanpa tangguh2, operasi pun dimulakan.. hinggalah jam menunjukkan kol 5.08 minit pagi.. siap untuk dibekukan..


 Jom semak bahan-bahannya:

Bahan A:
1 bungkus biskut merie ~ perisa kopi
100 gm almond nibs

Bahan B:
250 gm dark coklat compound beryl's
50 gm milk coklat compound beryl's
1/2 cawan milo
1 1/2 cawan susu cair
100 gm butter
1/4 cawan gula perang

Cara membuatnya:
  • cairkan secara double boiler kesemua bahan2 B. Bila dah cair, tutup api dan masukkan 50gm almond nibs ke dalam bancuhan coklat tadi. Kacau rata.
  • masukkan biskut merie yang dah dipatah2kan.. gaul sebati.
  • dalam loyang yang dilapik dengan alluminium foil, taburkan sedikit almond nibs.. dan baru tuangkan adunan biskut merie tersebut ke dalam loyang..
  • tekan adunan hingga mampat.. dan akhir sekali, tabur baki almond nibs yang ada.. dan bekukan sekuranang2nya 4 jam..

tadaaaa.... kek batik badam yang dah beku.. rupa batiknya kurang menyerlahkan..  ni disebabkan saya guna biskut merie kaler coklat perisa kopi.. tapi rasanya memang terbaik! :D






No comments:

Post a Comment

Popular Posts