Sunday, October 14, 2012

Cotton Soft Japanese Cheese Cake

Dah banyak hari dah teringin nak buat kek ni.. tapi macam tak confident la pulak.. tapi semalam, semangat dari mana datang ntah, saya tekad nak buat juga kek ni.. jadi atau tak tu cerita kedua.. cerita pertama buat dulu.. waaahhhh.. hebat tak hebatlah nekad tu hihi.. cepat2 suh encik asben gi beli telur ngan susu segar.. cream cheese memang dah beli 3,4 hari lepas.. ingat nak wat cream cheese frosting.. xpelah.. nanti2 boleh beli lagi.. bahan2 lain semua ada.. so.. apalagi.. on terus..

Resepi ni saya rujuk kat blog ummizaihadi.. katanya ummi dapat resepi ni kat MyResepi.. resepi Alma.. tkasih ummi & Alma coz sudi berkongsi resepi cheese cake yang sedap ni.. inilah buat pertama kalinya saya buat cheese cake dan masak secara waterbath.. risau gak takut nanti kek saya lak yang banjir hihi.. tapi alhamdulillah.. saya follow betul2 step yang ummi bagi.. dan hasilnya... tadaaaa....






Lembut dan sedap sangat.. anak2 ngan asben pun suka kek ni.. tak mau cerita banyak.. jom kena seketul lagi..hurmmm... wallaaaaaaah..

Bahan-bahan ( 8-inci )
Bahan A:
  • 250g cream cheese
  • 50g butter
  • 100 ml susu segar (fresh milk)
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sdb jus lemon
  • 1/4 sdk garam
  • 60g tepung kek / tepung superfine
  • 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
Bahan B:
  • 140g gula (granulated sugar)
  • 6 biji putih telur
  • 3/4 sdk jus lemon
Cara-cara:-
Utk adunan A:
  1. Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td.
  2. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).
Utk adunan B:
  1. Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy).
  2. Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak). (*akak pukul lebihkurang 7-8 minit)
  3. Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau sampai sebati.
  4. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
  5. Bakar kek dlm kira-kira sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F.
#Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga separuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air x masuk esp. springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).



No comments:

Post a Comment

Popular Posts