Nak cuba? jom semak resepi k..
5 ekor ikan kembong
(cuci dengan air asam keping)
2 inci halia*
2 inci lengkuas*
2 batang serai*
2 ulas bawang puti* (*ketuk-ketuk jer)
5 biji bawang merah
10 biji cili api
3 keping asam keping
1 helai dun kunyit - carik2 jer
1 sudu teh serbuk kunyit
Air secukupnya
Cara membuatnya:
- Tumbuk cili api dengan bawang merah sampai lumat.Masukkan ke dalam periuk.
- Masukkan semua bahan-bahan di atas kecuali ikan dan masukkan air anggaran 300ml ke dalam periuk tadi.
- Masak sehingga mendidih dan baru masukkan ikan kembung yang telah diperap asam keping tadi.
- Tambah air jika kurang.. tahap air ikut kehendak masing2.. tapi jangan lebih dari 3/4 paras ikan tadi.. nanti cair pula rasa gulainya.
- Biarkan mendidih seketika dan tambah garam secukupnya dan sedikit bahan perasa (secubit shj)
No comments:
Post a Comment