Pada kawan2 yang nak mencuba, resepinya ada dibawah ni yer..
APAM
STRAWBERI/Apam Polkadot
Resepi
: Ain Rusli
Sumber: Majalah Rasa
Bahan-bahannya:
Sumber: Majalah Rasa
Bahan-bahannya:
140 gm
tepung gandum
1 1/2 sudu
teh baking powder - diayak sekali bersama tepung gandum
110 gm gula halus
110 gm gula halus
75 ml susu
segar atau susu cair
2 biji telur
1 sudu kecil ovelette
2 biji telur
1 sudu kecil ovelette
1/2 sudu
esen vanilla / perisa strawberi
Filling/perasa adalah mengikut citarasa masing
Sedikit perwarna hijau - untuk daun
Filling/perasa adalah mengikut citarasa masing
Sedikit perwarna hijau - untuk daun
Sedikit
pewarna merah - untuk strawberi
Sedikit
pewarna putih - untuk biji strawberi
30 keping
mangkuk kertas
Langkah-langkahnya:
1. Pukul
telur dan gula halus sehingga kembang
2. Kemudian masukkan tepung gandum dan serbuk penaik yang telah diayak bersama diselang selikan
2. Kemudian masukkan tepung gandum dan serbuk penaik yang telah diayak bersama diselang selikan
dengan susu segar
3. Selepas
itu, masukkan ovalette dan perisa vanilla. Putar sebati hingga nmpk kembang dan
gebu
4. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna.
5. Masukkan setiap warna dlm piping bag atau plastik bersih.
6. Picit adunan ke dalam mangkuk kertas.
7. Letakkan filling yang digemari, untuk lebih mudah masukan ke dalam plastik kemudian picit.
8. Picitkan lagi adunan yang sama sehingga penuh dan kemudian dot-dot kan dengan warna pilihan.
9. Kukus 10-15 minit sehingga masak.
4. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna.
5. Masukkan setiap warna dlm piping bag atau plastik bersih.
6. Picit adunan ke dalam mangkuk kertas.
7. Letakkan filling yang digemari, untuk lebih mudah masukan ke dalam plastik kemudian picit.
8. Picitkan lagi adunan yang sama sehingga penuh dan kemudian dot-dot kan dengan warna pilihan.
9. Kukus 10-15 minit sehingga masak.
Nota:
Jangan
gunakan api besar semasa mengukus untuk mengelakkan apam ni jadi merekah atau
mekar. Gunakan api yang sederhana sahaja.
Digalakkan
untuk balut tudung periuk anda dengan kain bersih untuk mengelakkan air wap
kukusan menitis jatuh ke atas apam dan menyebabkan apam tidak cantik.
Adunan ini
akan menghasilkan 30 biji strawberi
Antara
rahsia apam anda gebu adalah ovalette diletakkan akhir sekali selepas tepung
diputar sebati
No comments:
Post a Comment