Saturday, December 15, 2012

Pari Masak Kuning

Ni masakan yang terkumpul.. x berkesempatan nak dipublishkan.. simple jer cara masaknye.. yang penting sedap! puji masakan sendiri.. boleh gitu hihi.. tapi memang betul.. selain dari tu, masakan ni boleh membantu pada sesiapa yang nak diet.. tak guna gula, xde santan.. guna air jer dgn bahan2 lain.. jom semak resepi..



Bahan-bahan:

1 kilo ikan pari segar
1 ikat daun kesum - ambil daunnya sahaja
10 batang bendi
2 biji tomato - dibelah 4
3 keping asam keping

Bahan yang ditumbuk lumat:

10 biji cili padi
1 1/2 biji bawang besar- saiz sederhana
2 inci halia
1 inci kunyit hidup
2 batang serai  - ketuk jer

Cara memasaknya:
  1. Masuk ikan dalam periuk beserta dengan bahan-bahan yang dah ditumbuk.
  2. Masukkan daun kesum dan air secukupnya.
  3. Masak hingga mendidih dan masukkan sayur bendi, tomato, garam dan secubit perasa.
  4. Masak seketika dan boleh tutup api.

No comments:

Post a Comment

Popular Posts