Semalam kerajinan datang lagi.. Saya buat biskut Famous Amos.. Sedap biskut ni..
Bahan saya guna ni saya gandakan dari resepi asal..dapat la dalam 50 biji..
Biskut ni tak manis sgt mcm yg jual kat kedai tu.. Klau nak manis, tambah la gula ye hihi..
Bahan saya guna ni saya gandakan dari resepi asal..dapat la dalam 50 biji..
Biskut ni tak manis sgt mcm yg jual kat kedai tu.. Klau nak manis, tambah la gula ye hihi..
Jom kita semak bahan2nya..
Bahan A
1/2 cwn gula kaster
1 cwn gula perang
1 cwn mentega / 150gm
1 cwn minyak jagung
2 biji telur gred B
1/2 sk garam
1 sb susu segar @ susu tepung
1 sk vanila extra (sy guna esen vanila)
1 cwn gula perang
1 cwn mentega / 150gm
1 cwn minyak jagung
2 biji telur gred B
1/2 sk garam
1 sb susu segar @ susu tepung
1 sk vanila extra (sy guna esen vanila)
Bahan B
4 cawan tepung gandum
2 sb serbuk koko
2 sb tepung jagung
1 sk cream of tartar
1 sk soda bikarbonat
Bahan C
1 cwn coklat chip
1/2 cwn badam
Cara membuatnya..
Mix semua bahan A , pukul sehingga sebati dgn whisk..
Dalam mangkuk lain, campur semua bahan B dan ayak.. Kemudian, masukkan adunan tepung yg dah di ayak ni ke dalam mangkuk adunan bahan A tadi.. Masukkan sikit-sikit dan gaul dgn spatula..
Masukkan chocolate chip & badam.. dan gaul lagi..
Adunan agak lembik, takpe.. Masuk mangkuk adunan dalam freeze sekejap..
Panaskan oven.. Sy panaskan pada suhu 160 selama 15 minit..
Sudukan atau boleh menggunakan tangan bulat bulat ke dalam loyang. Jarak jarakkan kerana biskut akan mengembang. Loyang tak perlu dilenser mentega pun.
Bakar selama 20-25 minit ikut oven masing2..
Mix semua bahan A , pukul sehingga sebati dgn whisk..
Dalam mangkuk lain, campur semua bahan B dan ayak.. Kemudian, masukkan adunan tepung yg dah di ayak ni ke dalam mangkuk adunan bahan A tadi.. Masukkan sikit-sikit dan gaul dgn spatula..
Masukkan chocolate chip & badam.. dan gaul lagi..
Adunan agak lembik, takpe.. Masuk mangkuk adunan dalam freeze sekejap..
Panaskan oven.. Sy panaskan pada suhu 160 selama 15 minit..
Sudukan atau boleh menggunakan tangan bulat bulat ke dalam loyang. Jarak jarakkan kerana biskut akan mengembang. Loyang tak perlu dilenser mentega pun.
Bakar selama 20-25 minit ikut oven masing2..
Sedapnyee.. tak sampai sehari habis..
Bakar pada suhu 160 selama 20-25 minit..
dah sejuk, masukkan dlm bekas..
No comments:
Post a Comment